Stultiens Pensioen Consultancy
Consultants voor actuariële, civiel en fiscaalrechtelijke pensioenvraagstukken

Stultiens Pensioen Consultancy
Haammakerstraat 246
5801 TH Venray

06-12909434
info@stultienspensioen.nl

Vaknieuws

Wat ga je doen met je opgebouwde pensioen in je bv?

Alle directeur-grootaandeelhouders (dga’s) worden dit jaar gedwongen om na te denken over hun pensioen. 2019 is namelijk het laatste jaar waarin je als dga een keuze kan maken voor het opgebouwde pensioen in eigen beheer.

Pensioen in eigen beheer afgeschaft

De overheid heeft sinds medio 2017 een streep gezet door het opbouwen van pensioen in eigen beheer, waardoor dga’s moeten kiezen wat ze met hun pensioenpot gaan doen. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  1. Laat je het pensioen premievrij in eigen beheer staan?
  2. Koop je het opgebouwde pensioen in eigen beheer af?
  3. Zet je het pensioen in eigen beheer om in een oudedagsverplichting (ODV) binnen de bv?

Iedere keuze heeft financiële, fiscale en civielrechtelijke gevolgen. Gevolgen voor jou, je bv en ook voor je (ex-)partner. In 2019 is er alleen nog een belastingvoordeel als je het pensioen afkoopt of omzet in een ODV. Kies je voor afkopen of omzetten naar een oudedagsvoorziening? Dan moet je dit binnen een jaar aan de Belastingdienst doorgeven. Uiteraard moet je als DGA ook aan alle andere voorwaarden hebben voldaan om in aanmerking te komen voor de belastingvoordelen.

Toekomstige pensioenopbouw

Steeds meer dga’s kiezen voor een solide toekomstige pensioenopbouw. Er zijn verschillende manieren om het pensioen bij elkaar sparen:

  • Vermogensopbouw in privé, in box 3 sparen of beleggen.
  • Vermogen opbouwen in een lijfrentevoorziening.

Inkomen bij overlijden

Om ervoor te zorgen dat je partner en kinderen goed verzorgd achterblijven wanneer een DGA komt te overlijden, kan er een nabestaandenvoorziening geregeld worden.

Meer inzicht in je financiële toekomstbeeld? Neem dan contact met mij op voor een oriënterend gesprek. Ik adviseer je graag over de verschillende mogelijkheden en samen bepalen we welke optie het beste past bij je situatie. Daarnaast maak ik diverse officiële documenten in orde om alle afspraken (juridisch) goed vast te leggen.